topimax och lamotrigin.


läkaren föreslog antingen topimax eller lamotrigin som stämningstabiliserande. någon som har erfarenhet av någon av medicinerna - eller kanske rent av båda två?

(läkaren skickade hem mig med medicinernas namn nedskrivna på ett papper och sa åt mig att söka information om dem på nätet. så fungerar psykvården i mitt landsting.)

Kommentarer
Postat av: Marie

Topimax har jag haft i ett par omgångar den har funkat bra, men lamotrigin tålde jag inte alls, man kan få hud avlossning av den =/ jag fick som solbränna på ryggen av den, sved som när man bränt sig. men dom som tål den säger att den är bra =)

kraaam<3

Svar: tack för ditt svar söt. <3
Jackie

2013-02-06 @ 08:28:28
URL: http://Missindependent84.bloggplatsen.se
Postat av: SpaceMonkey

Fick själv Lamictal för en herrans massa år sedan. Kan inte svara för positiva effekter eftersom den gavs under felaktiga premisser (aldrig varit deprimerade eller haft känslosvängningar).

En nära vän till mig lovordar dock just Lamotrogin. Hon blev väldigt mycket bättre på det och har inte hört om några biverkningar, upplevde själv heller inga sådana under tiden jag testade den.

Svar: tack så hemskt mycket för ditt svar.
Jackie

2013-02-06 @ 09:37:16
URL: http://chaoticsystems.wordpress.com/
Postat av: Jazzy

Jag har haft båda. Men Topimax var jag tvungen att sluta med p.g.a biverkningar, kommer dock inte ihåg vilka...Lamotrigin använder jag idag & har nästan inga biverkningar av den.

Svar: tack för ditt svar. <3
Jackie

2013-02-06 @ 09:46:29
URL: http://jazzyjazzy.blogg.se
Postat av: Jonas Winston O'Boogie Carlzon

Lamotrigin blev min räddning. Ångesten håller sig inte bara borta, den dyker upp så sällan att jag faktiskt, oftast glömmer bort att jag ens haft den. Nu pratar vi om den starka ångesten och panikattacker kanske jag tillägga.

Däremot fuckar den upp talet och minnet. Totalt och hopplöst. Orden försvinner, jag stammar och undrar ibland om jag inte håller på att bli dement. Men för mig är det ett enkelt val att fortsätta. I alla fall med kombon xyprexa och lamotrigin och metformin mot viktuppgången.

Svar: tack så hemskt mycket för ditt svar.
Jackie

2013-02-06 @ 10:46:47
URL: http://wobworld.se
Postat av: Nicole

Jag har ju haft både. Du ska inta ha dem. Tror inte de kommer göra nåt för dig

Svar: okej. hur menar du då?
Jackie

2013-02-06 @ 12:01:33
Postat av: inzi

jag har ätit topimax i 1,5 år och det är den bästa av de stämningstabiliserande jag testat
jag äter den tillsammans med antidepp och det var som att lyfta en slöja
hade ätit seroquel precis innan som gjorde mig till en zombie

nackdelen med topimax är att jag var lite seg i huvudet i början och nu tappar lite ord vilket jag visste redan innan
inte såpass mycket att inte prioriterar min hälsa dock
jag äter 250 mg

btw, du kan prata medicin på sisters & brothers

Svar: åh, tack så mycket för ditt svar. vilken antidepp kombinerar du topimax med? jag har också stått på seroquel - men nej tack, den gjorde mig helt dum i huvudet och precis som du, upplevde jag att jag blev som en zombie.

oh, ja. jag har tänkt blogga där flera gånger. men förstår inte hur jag loggar in/publicerar ett inlägg. haha. eller behöver jag en sådan där länk igen? för isåfall får du gärna skicka en.

kramar. <3
Jackie

2013-02-07 @ 02:01:16
URL: http://sistersheavilyarmed.blogspot.se
Postat av: Victoria

Jag tycker att Lamotrigin har gjort mig mindre nedstämd, trots att jag bara ätit den i typ 1,5 vecka. Har mer energi och en helt annan motivation att ta mig för saker än tidigare.
Dock återstår det att se om den skyddar mot de riktigt djupa bipolära depressionerna.
Slutsats: jag gillar Lamotrigin =)
Topimax har jag aldrig testat.

Kramelikram <3

2013-02-07 @ 16:09:25
URL: http://morkradd.wordpress.com
Postat av: Katarina

Jag har faktiskt varit med om samma sak som du med min f.d. läkare som skrev upp ett namn på en medicin och uppmanade mig att gå hem och söka på internet för att se om jag ville ha den. Jag kände mig rätt utlämnad. Jag kan ingenting om mediciner och diagnoser och är inte utbildad till att ta sådana beslut. Min nuvarande läkare kommer med förslag på mediciner, förklarar vilka egenskaper de har och vilka symptom de förväntas hjälpa mot. Hon berättar även om ev. biverkningar men säger klart och tydligt vad hon rekommenderar. Även om jag är skeptiskt till, och väldigt trött på all form av psykpiller, så känns det i alla fall tryggt med en läkare som någonstans tar ställning till vad hon tror kan hjälpa mig, och jag får helt enkelt lita på hennes erfarenhet och kunskap, som jag själv saknar, och prova mig fram. Jag har inte provat topimax, men äter lamotrigin sedan ett par veckor (månader?) tillbaka och jag har svårt att bedöma om den fått mig att må bättre då jag har så många andra mediciner också, att det är är svårt att veta vad som gör vad, men jag kan i alla fall säga att jag inte fått några biverkningar, och mår inte sämre av den, trots att jag i samband med att den sattes in satte ut min antidepp Citalopram som inte haft någon verkan under två års tid. Man kan ju fråga sig varför ingen utvärdering gjorts tidigare, eftersom den uppenbarligen inte haft effekt, men min läkare berättade att det kommit ny forskning som visat på att Citalopram inte har den positiva verkan man tidigare trott. Däremot sa hon att Lamotrigin visat sig effektivt på personer med borderline, så kanske är det värt ett försök? Som någon skrev här ovanför kan man få allvarliga hudproblem, och då måste man omedelbart kontakta sin läkare, men det är ingent som drabbat mig i alla fall. Jag har även bekanta i min omgivning som reagerat positivt på Lamotrigin, så mitt råd är att du ger det en chans. Sedan tänker jag mycket på dina svåra sömnproblem, och att det i sig påverkar ditt mående negativt, Jag lider själv av svåra sömnproblem, mer eller mindre konstant, vilket påverkar min aptit, min ångest, min ork att jobba med terapin och min förmåga tt lära om och lära nytt (dvs ändra mitt beteende) Jag har tyvärr ingen bra lösning på sömnbristen, men sist fick jag dubblat min dos Nitrazepam, och trots att jag vet att benso är beroendeframkallande och att jag snart lär höja min tröskel igen, så är det för tillfället värt det då sömnbristen påverkar så mycket annat i mitt liv. Jag tänker att bara jag kommer i ordning med sovandet så ger det mig kraft att arbeta med det andra, och då vill jag absolut bli fri från mediciner, men just nu ser jag ganska kortsiktigt på mina problem, och vill helst av allt bara överleva dagen. Jag skickar styrkekramar och önskar dig ett varmt lycka till!

Svar: ja, men jag känner likadant. hur ska JAG kunna besluta vilken av de två medicinerna som passar mig bäst. helt sjukt. det är ju faktiskt läkarens ansvar att berätta och föreslå, precis så som du beskriver att din nuvarande läkare gör.
och ja, absolut tror jag att sömnproblem påverkar allmänhälsan. det gör det ju för vem som helst. psykiskt besvär eller inte. men det verkar lite som om att psyk har gett upp med att hjälpa mig med sömnen. så jag försöker lösa det på egen hand; sova mitt på dagen osv. men det gör ju att mina andra rutiner (väldigt få, men viktiga) blir drabbade och jag orkar inte med att jag måste/vill göra. en enda ond cirkel.

jag brukar ta dubbel dos nitrazepam någon gång ibland - för att få sova lite mer ordentligt. men som du skriver - en vet ju hur tolerant en blir rätt snabbt. så det får ju vara en tillfällig lösning med bensopreparat.

tusen kramar till dig! <3
Jackie

2013-02-07 @ 17:12:22
URL: http://www.attlevalivet.blogg.se
Postat av: inzi

kombinerar med voxra 300 mg och venlafaxin 150 mg
(jag har en väldigt svårbehandlad depression)

ok, har du inte kvar det mejlet??
du loggar in på http://www.blogger.com/home
med din mejl och lösenord du själv valt tror jag

Svar: aha. det var så enkelt, haha, tack. <3
Jackie

2013-02-08 @ 20:32:51
URL: http://sistersheavilyarmed.blogspot.se
Postat av: ...

Cipralex och Johannes ört .trodde aldrig på de där med örter men fan ja e på fötter igen å livs lusten tillbaka :) lycka till

Svar: åh. spännande. kan du inte berätta mer om hur johannesört hjälper dig?
Jackie

2013-04-22 @ 15:45:36
Postat av: e-k

Tack Jonas, du bekräftade min misstanke. Jag tror också att jag började bli dement. Tappar alltid ord och minnet just nu är fruktansvärt dåligt. När jag gör viktiga saker på internet blir det alltid kludder och allt blir fel. Kommer på det efter det är gjort och får en massa jobb med att reda upp det. därför tar det också lång, lång tid att uträtta något.
Är det någon som har erfarenhet av någon annan medicin som inte ger den biverkningen som lamotrigin gör?

2013-10-15 @ 10:15:58
URL: http://www.steeperz.com
Postat av: e-k

Tack Jonas, du bekräftade min misstanke. Jag tror också att jag började bli dement. Tappar alltid ord och minnet just nu är fruktansvärt dåligt. När jag gör viktiga saker på internet blir det alltid kludder och allt blir fel. Kommer på det efter det är gjort och får en massa jobb med att reda upp det. därför tar det också lång, lång tid att uträtta något.
Är det någon som har erfarenhet av någon annan medicin som inte ger den biverkningen som lamotrigin gör?

Svar: nu har jag ätit lamotrigin ett tag och har också märkt av att jag blivit fumlig och jag har även svårt med balansen ibland.
men annars fungerar den jättebra för mig. vilken skillnad i måendet.
Jackie

2013-10-15 @ 10:16:31
URL: http://www.steeperz.com
Postat av: e-k

Det där med fumlig och balansen känner jag också igen. Jag undrar om andra mediciner ger samma biverkningar. Någon som vet?

Svar: vilka andra mediciner har du testat?
Jackie

2013-10-15 @ 12:37:52
URL: http://www.steeperz.com
Postat av: e-k

Jag har inte testat några andra mediciner. Det är bara ett år sedan jag fick veta att jag var bipolär

Svar: okej. ska be jonas ge sig in i diskussionen, då jag inte är bipolär. :) så kan du nog få bättre svar och info.
Jackie

2013-10-15 @ 20:17:37
URL: http://www.steeperz.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0